
الگوریتم کبوتر
قبل از 20 آگوست 2013 اگر رستورانهای نزدیک من را جستوجو میکردید، رستورانهایی که در نتایج جستوجو نشان داده میشد، آنقدرها هم نزدیک شما نبودند و باید کلی راه برای رسیدن به یک رستوران طی میکردید، چون قبل از این تاریخ گوگل در صفحه نتایج جستوجو خود به موقعیت یا همان لوکیشن توجهی نداشت. گوگل الگوریتم کبوتر (Pigeon Algorithm) را معرفی کرد که توجه اصلیاش به موقعیت و لوکیشن کاربر بود. در این بخش میخواهیم با الگوریتم کبوتر آشنا شویم و تاثیراتش را بر سئو محلی (Local SEO) و تغییراتی که در صفحه نتایج جستوجو به وجود آورد را بررسی کنیم.
سئو محلی راهی است تا کسبوکارهای محلی بتوانند بیشتر خودشان را به مشتریان نشان دهند. در واقع این فرآیند به جستوجو کنندگان محلی که به دنبال یک کسب و کار خاص در یک محل یا لوکیشن میگردند، کمک میکند تا بهترین نتایج را به دست آورند. سئو محلی به کسبوکارهای محلی این اجازه را میدهد تا مشتری بیشتری جذب کنند و همچنین اطلاعات خود را بهتر و دقیقتر به مشتریان عرضه کنند. گوگل تا قبل از الگوریتم کبوتر به فکر لوکیشن یا مکان نبود، اما مشاهده کرد، بیشتر کسانی که جستوجو میکنند، به دنبال مکانهای نزدیک خود یا مکانهایی در یک محل خاص میگردند. برای مثال یک دکتر پوست، مو و زیبایی در تجریش. پس گوگل الگوریتمی را طراحی کرد تا بتواند نتایج را براساس مکان و موقعیت جستوجوگر نشان دهد.
با توجه به توضیحات داده شده، اگر شخصی در سعادت آباد عبارت "رستورانهای نزدیک من" را جستوجو کند، الگوریتم کبوتر رستورانهای نزدیک به جستوجو کننده را مانند دانه خوردن یک پرنده، برداشته و در صفحه نتایج جستوجو نشان میدهد. نتایج نشان داده شده تا شعاع کوچکی از محل جستوجو کننده است، به همین دلیل الگوریتم کبوتر رستورانهایی که از لوکیشن جستوجو کننده دورتر هستند را در نتایج نشان نخواهد داد.اگر شخصی در شیراز همین عبارت رستورانهای نزدیک من را جستوجو کند، نتایج نشان داده شده به او با شخصی که در تهران همین عبارت را جستوجو میکند فرق دارد و الگوریتم کبوتر در اینجا هم سنگ تمام میگذارد و بهترین نتایج را به کاربر نشان میدهد.
الگوریتم کبوتر به منظور پیوند جستوجوهای محلی گوگل به الگوریتمهای وب گوگل طراحی شد تا باعث بهبود رتبهگیری محلی و براساس فاصله و موقعیت مکانی شود. انجمن سئو محلی (Local SEO Community) پس از معرفی این الگوریتم از پیشرفت چشمگیر رتبهگیریهای محلی و ورودیهای ارگانیک محلی سایتها خبر داد، مخصوصا از زمانی که گوگل تصمیم گرفت کادر 7 نتیجهای محلی قدیمی خود را با کادر 3 لیستی محلی جدیدش عوض کند.
دلیل اهمیت سئو محلی و الگوریتم کبوتر
با توجه به بررسیهای انجام شده، جستوجوهای محلی توسط کاربران رو به افزایش است و باید به این نیاز پاسخ داده شود. از طرفی کسبوکارها نیز نیاز به تبلیغ و دادن اطلاعات به مشتریان خود دارند، پس چه چیزی بهتر از اینکه مشتریان، نزدیک به کسبوکارشان هم باشند. به همین علت سئو محلی و الگوریتم کبوتر اهمیت بالایی پیدا میکنند. برای بررسی نتایج صفحه جستوجو را براساس سئو محلی و الگوریتم کبوتر، یک مثال میزنم. سایت شما در یک کوئری ممکن است رتبه ششم صفحه نتایج جستوجو باشد، اما وقتی الگوریتم کبوتر را اعمال میکنیم و مورد جستوجو شده به موقعیت مکانی، فاصله، زمان کاری، سهولت دسترسی و... مرتبط میشود، ممکن است سایت شما در صفحه نتایج جستوجو رتبهی بالاتر یا پایینتری از رتبه ششم بگیرد. وقتی صحبت از پارامترهای متغیر مکانی است، گوگل، رتبهگیری براساس موقعیت را مهمتر میداند، از این رو صفحه نتایج جستوجو، کمی متفاوتتر از حالت عادی (بدون در نظر گرفتن موقعیت) خواهد بود. کبوتران خانهی خود را گم نمیکنند و هر جا بروند دوباره به خانهی خود بازمیگردند، به همین دلیل اگر شما عبارت رستورانهای ایرانی کانادا را جستوجو کنید، هیچوقت نتایج عبارت رستورانهای ایرانی آلمان را نخواهید دید و این معجزهی الگوریتم کبوتر است.
تاثیرات الگوریتم کبوتر
الگوریتم کبوتر، تغییراتی در جستوجوکردن و صفحه نتایج جستوجو به وجود آورد که باعث تحول در مواردی که در زیر آمده است، شد:
رونق کسبوکارهای محلی و شخصیسازی نتایج جستوجو
هدف معرفی الگوریتم کبوتر، پیوند عمیق الگوریتم محلی با الگوریتمهای سنتی وب بود تا گوگل بتواند بهرهوری 100 درصدی از سیگنالهای محلی که به الگوریتم وب متصل میشد را داشته باشد. این پیوند انجام شده مشخص کرد که کسبوکارهای محلی چقدر به نتایج ارگانیک محلی نیاز دارند تا برای رتبهگیری محلی با رقیبان خود به رقابت بپردازند. الگوریتم کبوتر قابلیت دیگری هم داشت، آن هم محاسبه موقعیت و فاصله نسبت به یک کسبوکار محلی بود. از این رو، شعاع جستوجو معمولا محدود به کسبوکارهایی بود که حضور فیزیکی نزدیکتری نسبت به کاربر دارند. برای مثال اگر شخصی در بندر انزلی نزدیک اسکله و کنار دریای خزر به دنبال یک فستفود باشد، الگوریتم کبوتر و گوگل فستفودهای نزدیک اسکله را به کاربر نشان میدهد، نه فستفودهایی که در سطح شهر انزلی وجود دارند. اینکه چطور الگوریتم کبوتر میفهمد و نتایج را نشان میدهد کمی چالش برانگیز است، اما برخی میگویند گوگل از A/B تست استفاده میکند تا بهترین نتایج را به کاربر نشان دهد. با استفاده از شعاع نقشه و استفاده از A/B تست، گوگل میتواند کسبوکارهای محلی که به کاربر دورتر هستند را از صفحه نتایج حذف کند، کسبوکارهای متفاوتی را به کاربر نشان دهد و بازخورد او را ببیند و در نهایت بهترین صفحه نتایج جستوجو را برای جستوجوگر محلیاش فراهم کند.
حذف کادر 7 نتیجهای قدیمی
گوگل بعد از الگوریتم کبوتر، کادر 7 نتیجهای جستوجوهای محلی قدیمی خود را با کادر 3 لیستی جدید جایگزین کرد. در ابتدا گوگل 10 کسبوکار را در کادر خود نشان میداد، اما با پیشرفت و بهبود صفحه نتایج، این نتیجهها به 7 کسبوکار کاهش یافت. با آمدن کبوتر و اعمال تغییرات جدید این 7 کسبوکار به 3 کسبوکار کاهش یافت و از سال 2015 بیشتر کوئریهای مرتبط با موقعیت مکانی 3 عددی است تا کسبوکارها برای رتبهگیری و قرارگرفتن در کادر 3 لیستی گوگل بیشتر از پیش تلاش کنند.
از بین بردن کسبوکارهای اسپم
قبل از معرفی الگوریتم کبوتر، برخی از کسبوکارها با نامهای مشابه و منطبق با عبارت کلیدی سعی در بالاآوردن رتبه خود در کادر 7 نتیجهای گوگل داشتند. از آنجا که گوگل قادر به تشخیص کسبوکارهای حقیقی و قانونی نسبت به این اسپمدهندگان که نام خود را دقیقا منطبق با کلمه کلیدی انتخاب میکردند، نبود و آنها رتبهی خوبی میگرفتند. به همین دلیل کاربران گزارشهایی را دربارهی این کسبوکارهای اسپم، نسبت به نقض قوانین موتور جستوجو، به گوگل میدادند. گوگل که نگران رضایت کاربرانش بود، با معرفی الگوریتم کبوتر، توانایی شناسایی برخی از کسبوکارهای اسپم را به دست آورد و آنها را از نتایج صفحه جستوجو کنار گذاشت.
بهینهسازی سایت براساس الگوریتم کبوتر
همانطور که در بالا توضیح دادم، الگوریتم کبوتر برای کسبوکارهای محلی یک چالش به حساب میآید، چون میتوانند با استفاده از الگوریتم کبوتر خود را به مشتریان محلی بیشتری نشان دهند. البته این چالش زمانی آغاز میشود که اگر کسی در غرب تهران "رستورانهای نزدیک من" را جستوجو کند، رستورانهایی که در شرق تهران هستند حتی اگر بهترین غذای موجود در جهان را هم داشته باشند و سایت خوبی هم داشته باشند، شانس بسیار کمی برای ورود به صفحه نتایج جستوجوی این جستوجوگر خواهند داشت، اما رستورانهای شرق میتوانند با انجام و رعایت موارد زیر با الگوریتم کبوتر دوست شوند:
- ثبت کسبوکار خود در گوگل: اولینها را باید اول انجام داد. برای اینکه بتوانید کسبوکار خود را به مشتریان محلی معرفی کنید، باید در گوگل، کسبوکار خود را ثبت کنید. شما به راحتی با یک اکانت جیمیل و رفتن به نقشه گوگل (Google map) کسبوکار خود را ثبت میکنید. برای این کار در نقشهی گوگل بر روی محل مورد نظر، راست کلیک کنید و گزینهی Add a Missing Place را بزنید. در کادر باز شده، اطلاعات کسبوکار خود را وارد کنید. این کار را با استفاده از Local Business گوگل هم میتوانید انجام دهید. متاسفانه به دلیل تحریمها این امکان در داخل کشور ایران میسر نیست و در دیگر کشورها میتوانند از این مورد استفاده کنند.
- روشهای سنتی و سیگنالهای ارگانیک: شما میتوانید با نوشتن محتواهای محلی خوب، مانند "کافههای نزدیک ولیعصر" یا "بهترین رستورانهای شرق تهران" و همان روشهای سنتی سئو مانند لینکسازی، بالابردن اعتبار دامنه و تولید محتوای باکیفیتِ الگوریتم پانداپسند، شانس خود را برای گرفتن ورودیهای ارگانیک محلی بالاتر ببرید.
- تولید محتوای بسیار محلی: شما با تولید محتواهای متنی، تصویری، ویدیویی و... که ریشه در محل، سنت، فرهنگ و... دارند میتوانید شانس خود را برای رتبهگیری در جستوجوهای محلی بالا ببرید. برای مثال توریستها نمیخواهند در کشورهای دیگر فقط توریست باشند و دوست دارند مانند محلیها، طعم زندگی در آن کشور را بچشند، به همین دلیل دنبال محتواهایی میگردند که اطلاعات محلی کاملی داشته باشند.
- درک و یادگیری سئو محلی: کسبوکارهای محلی برای رقابت و بودن در لیست 3 عددی گوگل چالشهای بسیاری دارند. درک و یادگیری سئو محلی و انجام کارهایی مانند بهبود اعتبار و استنادات درباره کسبوکار (نظر کاربران گوگل و استفاده از امتیاز دایرکتوریهایی مانند فوراسکوئر و دیگر دایرکتوریها)، حذف لیستهای تکراری و کارهای اساسیتر سئو میتوانند رتبهی بهتری در جستوجوهای ارگانیک محلی داشته باشند و کسبوکار خود را به هزاران کاربری که به دنبال خدمات آنها هستند معرفی کنند.
- گزارش اسپم: شاید یک کسبوکار باشید و گزارش دیگر کسبوکارها به گوگل را شایسته ندانید و بگویید رقابت باید سالم باشد، اما گوگل نظر دیگری درباره گزارش کسبوکارهای اسپم دارد. گوگل میگوید با بهبود و پیشرفت تکنولوژی، هنوز هم مشکلاتی در پیدا کردن کسبوکارهای اسپم و غیر واقعی خواهد داشت. به همین دلیل برای جلب رضایت کاربران، به گزارشهای کاربرانش درباره این کسبوکارها نیازمند است. این کار یک شرایط برد-برد برای کسبوکارهای واقعی و گوگل است. در این شرایط برد-برد گوگل میتواند کسبوکارهای اسپم را شناسایی کند و آنها را از صفحه نتایج جستوجوی خود حذف کند و از طرف دیگر با حذف این کسبوکارهای اسپم، شانس رتبهگیری کسبوکارهای واقعی در جستوجوهای محلی بالاتر میرود. با این وجود فکر نکنید، گوگل به تمام گزارشهای آمده عمل میکند، چون گوگل هم به رقابت سالم اعتقاد دارد و بررسیهای بسیاری بر روی گزارش کاربران خود انجام میدهد تا بهترین نتیجه را برای کاربرانش به وجود آورد.